آیتالله «نسابه»/ داستانِ یک روحانیِ انقلابی در جنوب ایران
آیتالله «نسابه»/ داستانِ یک روحانیِ انقلابی در جنوب ایران
چگونه آیتالله نسابه به نمادِ روحانیتِ انقلابی، شجاع و مردمی تبدیل شد
رسول احمدلو*: بسیاری از اندیشمندان پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) را بزرگترین تحول در تاریخ معاصر ایران ذکر نمودهاند. از جمله شخصیتهای مؤثر در تحقق انقلاب اسلامی، آیتالله حاج سیدمحمد حسین نسابه میباشند که نقش اساسی در مبارزات مردم در حوادث انقلاب اسلامی در منطقۀ لارستان را عهده دار بودند. در این پژوهش تلاش شده است نقش آیتالله حاج سیدمحمد حسین نسابه در پیروزی انقلاب اسلامی واکاوی گردد.
الف- زندگانی
آیت الله سید محمد حسین نسابه در سال ۱۳۱۸، در شهرستان جهرم و در خانوادهای از سادات که همگی از قدیمالایام اهل علم، عمل، مجاهده و مبارزه بودهاند، بهدنیا آمد. ایشان دوران کودکی و دبستان را در شهر جهرم گذراند. به موازات طی مراحل آموزشی در مدارس دولتی، دروس دینی و طلبگی را شروع و ادامه داده و پس از آن عازم شیراز شد و نزد اساتید معروف دروس فقه، اصول، معانی بیان، منطق و… را فرا گرفت و سپس عازم قم گردید. آیتالله سیدمحمدحسین نسابه اصول فقه و کلام و حکمت را در محضر اساتید معروف حوزه علمیه قم تلمذ نموده و سطح را به پایان برد و وارد دروس عالیه خارج فقه و اصول گردید.
ب- آیتالله نسابه و قیام ۱۵خرداد:
آیتالله نسابه با پیروی از امام خمینی(ره) و در راستای ترویج نهضت، به منظور ابلاغ پیامها و منویات امام خمینی(ره) در قالب پیامهای شفاهی، مکتوب و صوتی به علمی طراز اول شیراز مانند آیت الله بهاء الدین محلاتی و آیت الله شهید دستغیب سختیها و رنجهای فراوانی برده و با وجود سوء ظن ساواک و شهربانی به خوبی از عهده این مهم برآمدند. ایشان پیش از سال ۱۳۴۲، در آبادان، رفسنجان و جهرم با سخنرانی در سنگر منبر و خطابه، در تهییج مردم به افشای حکومت طاغوت سعی و تلاش فراوان نمود. حسینیه حاج تقی لار از جمله مراکز مذهبی بود که پس از ورود آیت الله نسابه به لار، مقر و پایگاه و جایگاه نشر فرهنگ و معارف اسلامی و ترویج افکار انقلابی امام خمینی(ره) گردید. به جرأت میتوان گفت ایشان نخستین کسی بود که در فارس و منطقه لارستان پس از تبعید امام خمینی(ره) و در شرایط خفقانآمیز پس از آن، با شجاعت مثالزدنی نام معظمله را بر فراز منبر ذکر نموده و به تجلیل از ایشان میپرداختند.
ج- مبارزات آیت الله نسابه از ۱۳۴۳ تا سال ۱۳۵۷
نهضت امام خمینی(ره) در لارستان، با حضور آیتالله نسابه بعد از قیام ۱۵خرداد وارد مرحله جدیدی شد. ایشان پس از ورودشان به لارستان، اقدامات حساب شدهای را برای جذب جوانان به مساجد و نهضت امام خمینی (ره) طراحی و اجرا کردند.
در ماههای محرم، صفر و رمضان ایشان هر سال از منبر وعظ و خطابه، با ایراد سخنرانی پرشور به انتقاد از اقدامات حکومت در موضوعات مختلف از جمله مسئله کشف حجاب میپرداخت. از سال ۱۳۵۲ جلسات وعظ و خطابه شکل مستمر به خود گرفت و در مسجد جامع و حسینیه حاج تقی حرکتی فرهنگی، مذهبی توام با سازماندهی شاخه عملیاتی– نظامی، در میان جوانان ایجاد شد.
آیت الله نسابه پس از مدتی با کمک دوستداران فرهنگ دینی کتابخانهای در حسینیه حاج تقی تأسیس و با همراهی تعداد معدودی از جوانان این کتابخانه را اداره می نمودند. طولی نکشید که اقبال عمومی به این فعالیت ها زیاد شد و بر جمعیت مراجعان از نظر کمی و کیفی افزوده گردید. این فعالیتها در سالهای منتهی به پیروزی انقلاب در قالب پخش اعلامیهها، سخنرانیها، تدارک تظاهرات و راهپیماییها سازماندهی شد و همین اقدامات یکی از عوامل تأثیر گذار در تسریع روند پیروزی انقلاب در شهرستان لارستان شد.
د- مبارزات آیت الله نسابه در سال ۱۳۵۷
فرا رسیدن ماه رمضان در پانزدهم مرداد سال ۱۳۵۷ بستر مناسبی برای شدت گرفتن تحرکات انقلابی بود. طبق سنت همه ساله، مردم شبها در مساجد جمع میشدند تا به سخنان وعاظ گوش فرا دهند. این سنت فرصت مناسبی بود تا از این تجمعات علیه رژیم پهلوی استفاده شود. محور سخنرانی آیت الله نسابه در ماه رمضان انتقاد از شخص شاه و تجلیل از امام خمینی و حکومت اسلامی بود. بعد از پایان مراسم مردم به شعار دادن یا تظاهرات خیابانی میپرداختند.
ه- تبعید آیت الله نسابه
گسترش فعالیتهای انقلابی آیت الله نسابه در راستای جهت دهی و سامان بخشی به مبارزات انقلابی و همچنین محبوبیت و نفوذ ایشان در میان اقشار مختلف مردم و همراهی عناصر مختلف شهری، ایلی و روستایی با وی در جریان نهضت انقلابی، موجب شد که فشارهای زیادی از جانب مقامات حکومتی به ایشان وارد آید، بنابراین از ایشان خواسته شد تا برای مدتی شیراز را ترک نمایند. ایشان در شیراز ضمن برقراری رابطه با روحانیون و شرکت در تظاهراتها، ارتباط خود را با انقلابیون لار قطع ننموده و نقش فعال خود را در رهبری و پیشبرد نهضت امام در لارستان همچنان حفظ نمودند و نهایتاً پس از مدتی به لار بازگشتند.
و- مشارکت در مراسم استقبال از امام خمینی
در شرايطي كه مبارزه بر عليه رژيم در داخل و خارج از كشور شدت يافته بود، بحث بازگشت امام خميني از فرانسه به ايران نيز مطرح گشت. امام در پیامی در ۳۰ دی ماه، به مردم ایران اعلام نمودند که به زودی به ایران باز خواهند گشت. به دنبال اعلام کمیته استقبال از امام و خبر تشریف فرمایی معظم له به کشور، جوش و خروشی در میان مردم لارستان افکند.
در تاریخ سوم بهمن ۱۳۵۷ کاروان ۱۵۰ نفری با چند خودرو و دو اتوبوس و به سرپرستی حضرات آیات حاج سیدعبدالعلی آیتاللهی و سیدمحمدحسین نسابه برای استقبال از امام(ره) عازم تهران شدند. آیت الله نسابه ازجمله شخصیتهایی بودند که در سالن فرودگاه مهرآباد به استقبال امام شتافتند.
ز- تشکیل نهادهای انقلاب اسلامی در لارستان
پس از پیروزی انقلاب، آیت الله سید محمد حسین نسابه به عنوان مسئول شورای انقلاب اسلامی لارستان به ایفای نقش پرداخته و به ساماندهی امور اداری و مردمی منطقه مشغول شدند و بسیاری از تنشهای آن دوران را مدیریت و مهار نمودند. تشکیل نهادهای انقلاب اسلامی از جمله کمیته، سپاه و حضور در صحنههای مختلف و حساس با هدایت و همراهی ایشان، اهتمام ویژه به امور سپاه و بسیج مستضعفین و حمایت از آنان در مقاطع مختلف پس از پیروزی انقلاب، جنگ و بعد از آن، رسیدگی بحال محرومین و مستضعفین و دهها مورد دیگر از جمله اقدامات ایشان بود. با پیروزی انقلاب، تمامی ارگانهای انقلاب با تلاش و همت ایشان شکل گرفتند.
امانت داری ایشان در مناصب حکومتی نیز از ویژگی های مثال زدنی ایشان بوده است، به گونه ای که همیشه هم سطح با زندگی عموم مردم، روزگار خود را به ساده زیستی سپری کرده اند.
*دانشجوی دکتری تاریخ ایران اسلامی
لطفا مدرکی دال بر آیت الله بودن ایشان منتشر کنید
آیت الله نسابه از بزرگان انقلاب و شخصیت های نستوه لارستان هستند و خاطرشان در ذهن مردم لار، عزیز است. خدا یار و همراهشان و سایه شان بر سر لار مستدام.
اما از آفتاب لارستان، انتشار چنین یادداشت هایی با عنوان “پژوهش” بعید است. پژوهش، یک کار علمی است و نه جمع آوری چند جمله از این و آن در یک قالب نسبتا منظم. پژوهش نیاز به ماخذ و منبع دارد، نیاز به روش تحقیق دارد. هیچکدام از این ها را در متن نمیبینیم و مشخص نیست این آقایی که اسم خودش را دانشجوی دکتری تاریخ اسلامی گذاشته، چطور بدون روش تحقیق یک یادداشت کمتر از یک صفحه ای را پژوهش میخواند.
درود بر آیت الله نسابه، مجاهد نستوه، آزاد مرد تاریخ لارستان،
همین شخص بزرگوار و مردمی را ما مردم چنان زمین زده ایم که خانه نشین شده اند
شما که بر مطلب زیبای دکتر احمدلو ایراد الکی گرفتی خوب بود ابتدا به لغت نامه دهخدا مراجعه و معنی کلمه پژوهش نگاه می کردی بعد می امدی و زحمات یک پژوهشگر اینچنین به سخره می گرفتی
معنی کلمه پژوهش در لغت نامه دهخدا :
پژوهش. [ پ ِ / پ َ هَِ ] (اِمص ) اسم مصدر پژوهیدن. عمل پژوهیدن. پژهش . پی جوئی. جویائی. بازجستن. جستجو. بازجوئی. بازجست. فحص. تفحص. بحث. تجسس. رسیدگی. بررسیدن. تحقیق. استفسار. تتبع. تنقیب. تَفقه. تَعرّف. تَفقد :
دوستان سخت نگیرین،نویسنده محترم،به طورسهوی ازکلمه “پژوهش”استفاده کرده.وگرنه باسابقه ای که درنوشتن مقالات وپژوهش های مختلف دارند،کاملا به روش های تحقیق وپژوهش،آشنایی دارندونیازی به یادآوری وآموزش مانیست.مطلب ارایه شده هم،صرفایک مقاله یامطلب کوتاه است درخصوص این شخصیت برجسته انقلابی تاریخ معاصرلار؛که به مناسبت این ایام،نوشته شده است.ومطمئنابرپایه واساس مستندات ومنابع موجوددراین زمینه،نگارش شده است.سپاس
پژوهش!!!!
دکترای تاریخ!!!!
جماعت خواب!!!!!
اجتماع خواب زده!!!!
جامعه چرتی!!!!!
سعی کنیم افراد را درحد ی که هستند مطرح نماییم واز بزرگنمایی وقهرمان پنداری خود داری کنیم این به نفع مردم وخودشان هم هست موفق باشید
بنده به عنوان شاهد نقش جناب نسابه در مبارازات و تحرکات انقلابی و تربیت جوانان را بی بدیل میدانم اما متاسفانه خوش بینی ایشان به جریان بنی صدر پس از انقلاب و همچنین جریان حامی متظری تدریجا مسیر سیاسی ایشان خوش ایند دوستان انقلابی خودش قرار نگرفت و همچنین حمایت از جریان اصلاحات و دوم خرداد هم مزید بر علت شد البته ایشان اسخاره های بی نظیری دارند