میزان رضایت مندی شما از عملکرد شورای چهارم شهر لار چقدر است؟

نتایج

Loading ... Loading ...

انتشار در۲۹ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۵۴ ق.ظ سرویس:شهر و شهروند, مطلب شما بدون دیدگاه 141 بازدید

«حلوای مسقطی لاری» پل شیرین لارستان و کشورهای عربی

«حلوای مسقطی لاری» پل شیرین لارستان و کشورهای عربی

به بهانه برگزاری نخستین جشنواره حلوا مسقطی لاری

محبوبه وحیدیان*: شهر من این جاست.‌ من از همین نزدیکی ها با تو حرف می زنم. اهل همین کوچه پس کوچه هایم. این جا لار است. شهری بی ادعا که مسقطی های شکّرشکنش شهره خاص و عام شده است و قنادی هایی که در جای جای شهر خودنمایی می کند.

امروز آخرین جمعه اسفند ماه است. تنها به راه می افتم و مقصدم مسقطی سرایی است که قرار است مستند نخستین جشنواره حلوا مسقطی در آن جا تهیه شود.

گویا آخرین نفری هستم که به آن جا می رسم. شور و اشتیاق فراوانی را در همه می بینم. خیلی ها اینجا حضور دارند و حضورشان باعث دلگرمی است. خانم جهاندیده و آقای محبی از اعضای شورای شهر، ابوذر سوری، فیلم بردار، عکاس و از همه مهم تر یکی از بزرگان خاندان محبی که قرار است در مورد تاریخچه حلوای مسقطی صحبت کند.

آقای سعید محبی یکی از مسئولان این مسقطی سرا به استقبال می آید و مرا به کارگاه پخت حلوا راهنمایی می کند. این اولین بار است که پخت حلوای مسقطی را از نزدیک می بینم. استاد مسقطی ساز مشغول پخت حلواست و کارگران نیز سخت مشغول کارند. استاد چه ماهرانه ترکیب نشاسته و روغن را به هم می زند گویا می خواست تمام هنرش را به رخ دیگ های بزرگی بکشد که مشغول جوشیدن بود.

فیلم بردار و عکاس، پی در پی از مراحل پخت عکس می گرفتند تا بتوانند به بهترین صورت ممکن تمام مراحل را ثبت و ضبط کرده باشند و نشاسته هایی که می رفت به حلوا مسقطی خوشمزه ای تبدیل شود تا کام مردم را برای عید شیرین کند.

نوبت به ضبط تاریخچه حلوا مسقطی است. آقای مهدی محبی از بازماندگان کسی است که اولین بار حلوا را در لار پخت و این گونه شد که لار به حلوایش مشهور گردید.

وی صحبت هایش را این گونه آغاز می کند:

قدمت مسقطی تقریبا به دو قرن پیش می رسد. عبدالله دهباشی حاکم وقت لارستان در اوایل دوره قاجار و پس از ۲۴ سال حکومت بر این دیار به شارجه مهاجرت نمود. محمد علی نوه پسری عبدالله که فرزند عباس بود؛ آمد و رفت هایی با کشور عمان و شهر مسقط داشت و ثمره این مراودات آشنایی با حلوای مسقطی کشور عمان بود که در آن زمان به شکل کنونی نبود و با حلواهای امروزی تفاوت فراوانی داشت. محمد علی چگونگی پخت آن را فرا گرفته و حدود دو قرن پیش با خود به بندرلنگه آورد (لازم به ذکر می باشد که بندرلنگه در آن زمان از توابع لارستان بزرگ بوده است).

او سال های متمادی تغییراتی نیز در پخت حلوای مسقطی ایجاد نمود از قبیل اضافه کردن طعم دهنده هایی نظیر هل و گلاب و زعفران. در نهایت فرزندان او بیش از یک قرن پیش پخت مسقطی را به شکل امروزی از میدان شهر لار آغاز نمودند و اکنون از بازماندگان محمدعلی، خانواده های محبی و قنادی هستند که کماکان ادامه دهنده راه اجداد خود در زمینه پخت حلوا می باشند. جالب است  بدانید برای بسته بندی این نوع حلوا در ابتدا از ظروف حصیری و حلبی استفاده می شده است.

شاید یکی از دلایل استفاده از ظروف فلزی، بهره بردن از لبه تیز این ظروف جهت بریدن و تکه تکه کردن مسقطی بوده است. از دیرباز این حلوا به همراه بیسکوئیت جزو جدایی ناپذیر مهمانی ها و جشن های مردم این سرزمین بوده است.

اکنون مراحل پایانی پخت است و استاد مقداری مغز که جزو جدانشدنی از مسقطی به حساب می آید را به آن اضافه می نماید به طوری که بخشی از کیفیت حلوا را بسته به درصد مغز آن می سنجند.

و سرانجام نیز برای خوشبو و خوشرنگ شدن حلوا، مقداری گلاب و زعفران و هل نیز به این مواد افزوده می گردد.

اکنون حلوای مسقطی آماده است و آن را درون ظرفی می ریزند تا سرد شود و آماده بسته بندی به شکل های مختلف گردد.

حاضرین مقداری از حلوای مسقطی را می چشن؛ حلوایی که پخته شده در تنور دل و این گونه کام ما را شیرین می نماید.

***

برگزاری جشنواره های بومی محلی اگر چه ماهیت فرهنگی و آیینی دارند اما عامل مهم در توسعه اقتصاد و اشتغال نیز هستند. و قصه دلپذیر سفر زمانی شیرین تر می شود که بتوانی کامت را با شیرینی های آن دیار گوارا کنی و بی شک حلوای مسقطی لار می تواند کام هر رهگذری را شیرین تر نماید. امید که برگزاری این جشنواره راهی باشد برای شناخته شدن هر چه بیشتر لارستان.

لازم‌به یاد آوری است که نخستین جشنواره حلوا مسقطی لاری به همت شهرداری و شورای اسلامی شهر لار و صنف قنادان در تاریخ ۹و۸ فروردین ماه در بوستان ملت (پارک شهر) برگزار می گردد. امیدوارم شهروندان عزیز استقبال بی نظیری از این جشنواره بومی محلی داشته باشند.

*کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی


ارسال نظر

طراحی و توسعه توسط رضوان