«لارستان» در شاخصهای «بیکاری»، «نابرابری جنسیتی» و «تراکم جمعیت» وضعیتی مناسب و در «نرخ تحصیلاتِ عالی» وضعیتی نامناسب دارد
«فاطمه دلخسته» در همایش «لاراُستان»:
«لارستان» در شاخصهای «بیکاری»، «نابرابری جنسیتی»، «باروری»، «تراکم جمعیت» و «مشارکت اقتصادی» وضعیتی مناسب و در «نرخ تحصیلاتِ عالی»، «شاغلانِ تحصیلکرده» و «تحصیلات کارشناسی ارشد به بالا» وضعیتی نامناسب دارد
به گزارش آفتاب لارستان، «فاطمه دلخسته» دانشآموخته کارشناسی ارشد جمعیتشناسی از دانشگاه تهران و پژوهشگر موسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور، در ششمین جلسه از همایش مجازی «لاراُستان» که با موضوع «جمعیت شهری و منطقهای و راهبردهای مدیریت جمعیت» برگزار شد گفت:
طبق سرشماری سال ۹۵، شهرستان لارستان نزدیک به ۲۱۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۸۸ هزار نفر از آن ساکن نقاط روستایی و ۱۲۵ هزار نفر ساکن نقاط شهری بودند، شهرستان گراش در مجموع ۵۳ هزار و ۹۰۷ نفر، شهرستان جهرم ۲۲۸ هزار نفر و شهرستان لامرد ۹۱ هزار و ۷۸۲ نفر جمعیت داشته است.
اگر جمعیت شهرهای لار(۶۲ هزار و ۴۵ نفر)، گراش(۳۴ هزار و ۴۶۹ نفر)، خور(۷ هزار و ۳۳۸ نفر)، لطیفی(۷ هزار و ۳۰۰ نفر)، براک(۲ هزار و ۸۸۲ نفر) و بائن(یک هزار و ۳۳۶ نفر) باهم ادغام شوند به ۱۱۵ هزار و ۳۷۰ نفر میرسد که نسبت به جمعیت شهر جهرم که ۱۴۱ هزار و ۶۳۴ نفر است نزدیک است و تقریبا میتوان گفت مشکلی بهلحاظ تعداد جمعیت برای شهر احتمالی و فرضی که قرار است مرکز استان شود، ندارد. اما برای ارتقای به استان، ویژگیهای دیگری وجود دارد که از جمعیت مهمتر است.
نرخ باروری برای شهرستان لارستان ۲/۴۷، گراش ۲/۵۹، جهرم ۲/۰۴و لامرد ۲/۶۶ است، نکتهای که در اینجا قابل توجه است این است که شهرستانهای لارستان، گراش و لامرد نسبت به شهرستان شیراز که مرکز استان محسوب میشود و نرخ باروری آن ۱/۶۵ است (زیر سطح جانشینی است) وضعیت مطلوبی دارند، اما نرخ باروری جهرم زیر سطح جانشینی است (نرخ باروری جهرم نسبت به این شهرستانها پایینتر است).
شاخص مهم دیگری که در بحث جمعیت مطرح است، شاخص تراکم جمعیت است که نسبت تعداد جمعیت به مساحت است که هرچه کمتر باشد بهتر است؛ بنابراین، شاخص تراکم جمعیتی شهرستان لارستان ۱۵/۱۳، گراش ۲۹/۷۰، شیراز ۳۰۸/۹۸، جهرم ۳۹/۸۳ و لامرد ۲۳/۴۴ است که وضعیت لارستان بین گراش، جهرم و لامرد مناسبتر است.
نرخ سالمندی کل برای شیراز ۶/۱، شهرستان لارستان ۵/۸۴، گراش ۵/۳۷، جهرم ۶/۷۴ و لامرد ۵/۳۳ است که در این بین، جهرم نرخ سالمندی بیشتری دارد.
مهمترین شاخص در شاخصهای تحصیلات، نرخ باسوادی است؛ نرخ باسوادی کل شهرستان لارستان، ۸۷/۵، گراش ۸۶/۳، جهرم ۸۷/۱ و لامرد ۸۷/۶ است؛ در واقع، نرخ باسوادی شهرستانها نسبت به شیراز (۹۳/۱) که مرکز استان است کمتر است و این هم به دلیل نرخ باسوادی مناطق روستایی است که باعث شده نرخ باسوادی کل کاهش یابد.
نرخ تحصیلات عالی در شهرستان لارستان، ۱۴/۹۱، گراش ۱۰/۲۰، جهرم ۱۹/۳۸، لامرد ۱۹/۱۰ و شیراز ۲۷/۴۹ است؛ اگر دقت کنیم نرخ تحصیلات عالی لارستان نصف شیراز است یا حتی نسبت به سایر شهرستانهای همجوار همچون جهرم و لامرد میتوانیم با یک سری برنامهریزیها، هدفگذاریها و سیاستگذاریهای درست این نرخ را افزایش دهیم و منابع انسانی که وجود دارد را توسعه دهیم؛ متاسفانه در نرخ تحصیلات عالی، گراش درصد بسیار کمی را به خود اختصاص داده است.
نرخ مشارکت اقتصادی کل شهرستان لارستان ۴۴/۳، گراش ۴۲/۶، جهرم ۴۲/۱ و لامرد ۴۳/۹ است، شهرستانها در مقایسه با شیراز که ۳۹/۷ است وضعیت خیلی بهتری دارند؛ در واقع، نرخ مشارکت اقتصادی، نسبت جمعیت فعال تقسیم بر جمعیت در سنین کار است، جمعیت فعال را افراد شاغل به اضافه بیکاران در جستجوی کار در نظر میگیریم.
نسبت شاغلان بیسواد (کسانی که شاغل هستند اما بیسوادند) در شیراز ۵/۳۲، در لارستان ۱۱/۶۳، گراش ۱۱/۹۸، جهرم ۱۲/۷۳ و لامرد ۱۰/۹۱ است، اما نسبت شاغلان با مدرک تحصیلات عالی در لارستان، ۱۳/۹۰، گراش ۱۰/۰۶، شیراز ۳۱/۴۰، جهرم ۱۸/۶۸ و لامرد ۲۰/۹۸ است که این موضوع نشاندهنده این است که ما از افرادی که دارای مدرک تحصیلات عالی هستند در مشاغلمان زیاد استفاده نکردهایم و آنها را بهکار نگرفتهایم، به همین دلیل است که درصد ما تا این حد پایین است، مسئولان باید به این موضوع دقت کنند تا در زمان آزمونهای استخدامی و به کارگیری نیروهای تحصیل کرده و متخصص همت بیشتری به خرج دهند، همانطور که شهرستان لامرد دو برابر ما از نیروهای متخصص خود استفاده کرده است.
نرخ بیکاری شهرستان لارستان ۶/۵۱، گراش ۴/۱۴، جهرم ۱۲/۳۶ و لامرد ۱۰/۷۹ است که نرخ بیکاری این شهرستانها پایینتر از مرکز استان با ۱۲/۴۴ است، اما شهرستان لارستان و شهرستان گراش در مقایسه با سایر شهرستانها نرخ بیکاری پایینی را دارند، شهرستان لارستان در این زمینه رتبه ۳ در کشور، شهرستان گراش رتبه ۳۱ در کشور، لامرد در نرخ بیکاری رتبه ۴۱۱، شیراز ۱۰۱ و جهرم رتبه ۱۷۷ را در کشور دارد.
نسبت جنسی باسوادان در شهرستان لارستان ۱۱۲، گراش ۱۱۲، جهرم ۱۱۳ و لامرد ۱۰۶ است که اگر بخواهیم آن را تفسیر کنیم باید بگوییم که به عنوان نمونه برای شهرستان لارستان که نسبت جنسی باسوادان آن ۱۱۲ است، به ازای هر ۱۰۰ زن باسواد، ۱۱۲ مرد باسواد وجود دارد.
نسبت جنسی تحصیلات عالی شهرستان لارستان ۹۹، گراش ۱۰۲، جهرم ۹۳ و لامرد ۱۱۶ است که به عنوان نمونه در لارستان به ازای هر ۱۰۰ زن با تحصیلات عالی، ۹۹ مرد با تحصیلات عالی وجود دارد و در شهری همچون جهرم که نسبت جنسی تحصیلات عالی آن ۹۳ است به ازای هر ۱۰۰ زن دارای تحصیلات عالی، ۹۳ مرد با تحصیلات عالی وجود دارد که نشان میدهد تحصیلات عالی زنان جهرم بیشتر از مردان است.
شاخص نابرابری جنسیتی شاخص بسیار مهمی در بحث توسعه و ارتقای یک بخش، شهرستان و کشور در هر زمینهای است، این شاخص بین صفر و یک است و هرچه به یک نزدیکتر باشد وضعیت نابرابرتر است؛ شاخص نابرابری جنسیتی در سه بُعد سنجیده میشود، این سه بُعد شامل بهداشت عمومی، توانمندی و فعالیت اقتصادی است؛ بهداشت عمومی از مرگ و میر زنان هنگام زاد و ولد و نرخ باروری نوجوانان بهدست میآید، توانمندی از سهم کرسیهای پارلمانی کسب شده به وسیله هر جنس و نیل به آموزشهای دوره دبیرستان و بالاتر در هر جنس و فعالیت اقتصادی نرخ مشارکت اقتصادی برای هر جنس است.
شهرستان لارستان در بین ۴۲۹ شهرستان کشور در شاخص نابرابری جنسیتی، رتبه ۳۹ را به خود اختصاص داده است، اما رتبه شیراز ۱۴، جهرم ۲۹۸، گراش ۱۱۸ و لامرد ۴۲ است که شهرستان لارستان وضعیت بسیار مناسبتری نسبت به سایر شهرستانها دارد.
طبق آمارهای سال ۹۷ و ۹۸، در بحث دانشگاه، استاد، دانشیار، استادیار، تاسیس دانشگاه، ثبت نام دانشجو و در کل بحث آموزش که یکی از محورهای بسیار مهم توسعه است آمار خوبی برای شهرستان لارستان وجود ندارد، بهعنوان نمونه تعداد آموزشگرانِ دانشگاهیِ تماموقتی که ارائه شده است، شهرستانهای لارستان و گراش استاد تمام نداشتند، درصورتی که شهرستان جهرم ۲ استادتمام و شهرستان لامرد ۶ استادتمام داشته است، تعداد دانشیار در گراش صفر، لارستان ۱۰، جهرم ۲۵ و لامرد ۲ بوده و تعداد استادیار در گراش ۶، لارستان ۷۷، جهرم ۱۵۶ و لامرد ۳۳ است.
یکی از موضوعاتی که حتما باید تحلیل شود و مورد توجه قرار گیرد تعداد ثبتنام شدگان جدید دورههای مختلف تحصیلی آموزش عالی است که در مقاطع کاردانی و کارشناسی وضعیت این چهار شهرستان تقریبا به هم نزدیک است، اما در زمینه کارشناسی ارشد به بالا، وضعیت کمی تکاندهنده است، بهعنوان نمونه شهرستان لارستان با این حجم از جمعیت برای دوره جدید فقط ۱۳۱ ثبتنام شده مقطع کارشناسی ارشد داشته است، جهرم ۲۲۷ و لامرد ۲۶۱ ثبتنام کننده داشته است، برای دکترای حرفهای، لارستان، لامرد و گراش ثبت کننده نداشتهاند، اما جهرم ۸۰ نفر ثبتنام کننده برای دکترای حرفهای داشته است، برای دکترای تخصصی، لارستان ۱۲، جهرم ۲۶، لامرد یک نفر و گراش متاسفانه نداشته است.
سهم جمعیت لارستان از پزشک ۷/۹، گراش ۱۵/۴، لامرد ۴/۸ و جهرم ۱۰/۵ است، بهعنوان نمونه در لارستان به ازای هر ۱۰ هزار جمعیت ۷/۹ پزشک وجود داشته است؛ همچنین، تخت ثابت بیمارستانی برای لارستان ۲۱/۹، گراش ۲۱/۵، لامرد ۲۶/۶ و جهرم ۱۷/۷ بوده است.
فیلم کامل این سخنرانی را از لینک زیر در پیج لاراستان ببینید:
https://www.instagram.com/lar.ostan
مطالب مرتبط:
سخنرانی دکتر احمدعلی افکاری در همایش لاراستان
سخنرانی دکتر حسین رادمرد در همایش لاراستان
سخنرانی دکتر علی رئوفی در همایش لاراستان
سخنرانی دکتر مجتبی آراسته در همایش لاراستان
سخنرانی مجید حجتی در همایش لاراستان
سخنرانی دکتر محمد شیخی در همایش لاراستان
سخنرانی مهندس بهروز بیغرض در همایش لاراستان
سخنرانی مجتبی یزدانپناه در همایش لاراستان
لطف بفرمایید ایدهی مسخره ادغام دو شر را از سرتان بیرون کنید. هیچ احدی در گراش چنین چیزی را قبول ندارد. لار به دنبال سلطه دوباره بر گراش است.
لار از گندم استان شدن نخواهد خورد.
آمار تحصیلات عالی را از چه منبعی آوردند؟ الان هر که را نگاه می کنید یا ارشد دارد یا در حال تحصیل در ارشد هست، شاید که نه ۱۰۰ درصد آمار این همه تحصیل کرده ای که در نه تنها در کل ایران بلکه دنیا لار دارد را حساب نکردن
خوب بود تعداد هیئت علمی های لاری در دانشگاه های کشور، لاری های تحصیل کرده و در حال تحصیل و نیز شاغلین در نهاد های بین المللی مقیم خارج را نیز حساب می کردین
هیئت علمی ها در دانشگاه اهواز، خلیج فارس، تهران، شریف، علامه، شیراز، بندرعباس، دانشگاه آزاد و… نمونه ای از این هیئت علمی ها هستند
در بحث شاغلین هم در ناسا، گوگل، ماکروسافت و… کم لاری نداریم
و خیلی موارد دیگه، اینکه ما نمی توانیم از پتاسیل آنها استفاده کنیم به معنای فقر لارستان در تحصیلات عالی نیست اگر طبق کلیشه نگوییم تقصیر مسئولین است، خود ما مردم هم بی تقصیر نیستیم
در ترکیه که وسعت کمتری از ایران دارد بیش از هشتاد استان دارد که هدف جمعیت نیست بلکه هر چه جمعیت کمتر باشد خدمات رسانی بهتر انجام می گیرد شهرهایی مرکزیت قرار می دهند که قدمت بیشتری دارند نه جمعیت بیشتردر آمریکا هم چنین است مرکز ایالتها قدیمی ترن شهر ان ایالت است نه پر جمعیت ترین مانند مریلند
شهرستانهای جنوب فارس که در مجاور لار قرار دارند چندان موافق جدایی از ا ستان فارس نیستند واحتمالا انرا در منطقه به رفراندوم می گزارند زیرا معتقد هستند تمامیت خواهی وتنگ نظری لاریها مانع رشد متوازن منطقه میشوند
خانم دلخسته فکر میکنند در این دوره وزمانه مردم شهرستانهای جنوب فارس تنها با چند عدد وارقام وتوجه به لار وگراش میتوانند سایر شهرستانها مانند لامرد اوز خنج مهر وبستک و…… را نادیده بگیرند واستان لار ایجاد نمایند زهی خیال باطل اگر قرار بر همه پرسی هم شده باشد مردم از استان مهم وتاریخی فارس جدا نمیشوند ودولت هم با زور نمیتواند اقدامی صورت دهد
خانم دل خسته خودتان را خسته نکنید مردمان امروز منطقه ونسل جدید در شهرستانهای هم جوار لار با استانی که مرکزش در لار باشد با توجه به سوابق وعملکرد لاریها موافق نیستند وقطعا مخالفت خواهند کرد